Att välja färg

Något som många har stora problem med är att välja färg. Det finns mängder av färger och färgskalor, och inte bara är färgerna olika, de är också konstruerade på olika sätt för olika syften. Så inte bara behöver du bestämma dig för vilken typ av färg du ska ha, du måste också se till att välja rätt sorts färg för att det ska fungera på den tänka platsen. Här nedan kan ni läsa skillnaderna mellan färg för bruk inomhus och färg för utomhusbruk.

måla 2

Färgen inne
Här är det riktigt roliga som finns i målarvärlden. Det är nämligen så att du egentligen inte är begränsad alls av typen av färg när du ska måla inomhus. Det är helt enkelt så att om det finns en yta i ditt hem så kommer den gå att måla, och den stora avvägningen som man egentligen behöver göra är vilket material det är som ska målas. Det finns speciella färger anpassade för att målas på trä, på metall, på plats och många andra material, så det första du behöver göra är att bestämma vad det är som ska målas och sedan välja färg ur ett gigantiskt sortiment, eller varför inte blanda en kulör själv? Här kan du också välja om du vill att färgen ska vara blank, matt eller kanske få ett strävt, sandpapperslinkande slutresultat. Eller varför inte kombinera olika sorter? Inomhus är det med andra ord en lekstuga för målaren, där man verkligen kan vara kreativ i sina val.

Färgen ute
När det gäller färgen för utomhusbruk så ställs det betydligt högre krav på denna. Den ska vara vädertålig, temperaturtålig och samtidigt ha en långverkande effekt så att du inte ska behöva måla om så ofta. När man pratar om att måla ute så är det fasaden som avses i majoriteten av fallen, och därför finns det idag ett stort utbud av akryl- och oljebaserade färger, som är det bästa alternativet för en fasad. Fasadfärg går att kombinera på många olika sätt och vis, men samtidigt är det så att utbudet av kulörer är färre än när du ska välja färg för inomhusbruk. Det i sig brukar dock aldrig vara ett problem, eftersom att fasadfärgerna som finns tillgängliga fortfarande finns i många olika kulörer, och vi tenderar samtidigt att inte vara speciellt kreativa och nyskapande i fasadfärger, utan tenderar snarare att satsa på något som är välbekant eller vanligt. Dessutom finns det i vissa områden bestämmelser om att du inte får måla huset i ett antal olika färger, så innan du eller målaren sätter penseln mot väggen så är det värt att kolla upp det.

Färg är med andra ord en viktig och svår fråga att ta ställning till eftersom att det finns så mycket att välja på. Men det är på samma gång viktigt att inte gå för fort fram, utan faktiskt vara noggrann med att välja en färg som passar bäst för det underlag som ska målas. Ska du göra detta arbete själv så är det kunskap du måste skaffa dig, men är det en målare som anlitas kan du tryggt lämna över konsultationen och valet till hen, givetvis baserat på dina önskemål.