Frågor och svar

Vad gäller med ROT-avdraget?
ROT-avdraget är ett avdrag som alla som betalar skatt i Sverige kan använda sig av. Det är instiftat på grund av att göra renovering- och byggtjänster billigare, så att privatpersoner lättare ska kunna ha råd att göra om saker eller bygga nytt. Det kommer också till fördel för de entreprenörer som berörs av ROT-avdraget, eftersom att det ger dem fler kunder. Reglerna kring ROT har dock förändrats under årens lopp, och som det ser ut idag så är avdraget maximalt 50 000 kronor per person och år för dessa typer av tjänster. Det betyder inte att du per automatik kan dra av 50 000 på alla tjänster, och få något gratis, utan ROT kommer alltid att vara 30 procents avdrag av de tjänstekostnader som du betalar till anlitad firma. Den totala summan som dessa 30 procent drar av får alltså inte vara högre än 50 000 per år, för går du över kommer du att behöva betala fullpris. Tänk dock på att detta gäller en person, och i de flesta hushåll bor idag två personer som betalar skatt. Det betyder att ni kan dra av upp till 100 000 kronor om ni båda använder er av ROT.

Vilken typ av färg ska jag välja?
Det första som du bör fråga dig är vilket material du ska måla, och om det är inomhus eller utomhus. Det finns idag mängder av olika färger som är anpassade till en mängd olika material, så att hitta en färg är inte problemet. Problemet är kanske snarare vilken typ som passar allra bäst. Inomhus så är det själva materialet som avgör, om det är metall eller trä, en redan målad yta eller kanske en oljad. Genom att välja rätt typ av färg för rätt material så kommer också resultatet att bli det bästa tänkbara. Här går det också att experimentera med olika typer av finish, där färgen kan vara matt, blank eller sträv. Inomhus är det alltså mycket upp till tycke och smak, medan en fasad eller utemöbler mår allra bäst av akryl- och oljebaserade färger, gjorda för att tåla klimatet. 

Hur vet jag att målaren är bra?
Det är inte helt lätt att veta, om du inte känner hen sedan innan eller har erfarenhet av personens arbete. Det bästa alternativet i det här läget är då att begära in ett par-tre offerter från målare/firmor som du är intresserad av. I dessa offerter kan du sedan se prisexemplen, och är det någon som sticker ut, både som billigare och som dyrare än de andra så väljer du inte den. Sedan är referenser en utmärkt väg att gå om du vill veta hur duktig en målare eller firma är. Dessa ska kunna lämna referenser på gjorda jobb, och kan de inte göra det så är det en fingervisning om att firman eller målaren är oerfaren eller att de helt enkelt inte har gjort något bra jobb i tidigare beställningar. Genom att göra detta grundläggande och undersökande arbete så kan du spara dig mycket oro och huvudbry och till slut känna dig säker på att den målare som utför uppdraget kommer att hålla hög kvalité. Vi kan lägga till att det verkligen är värt att göra på detta sätt.